kontovas-new
clock icon
45'

Κουνουπίδι με σάλτσα σόγιας – εσπρέσο από τον Άνταμ Κοντοβά

Υλικά

    Για 4 άτομα

    Για τον πουρέ κουνουπιδιού

  • 600 γρ. κουνουπίδι, φουντίτσες
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψητό κουνουπίδι

  • ½ κουνουπίδι, μπουκετάκια
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ωμό κουνουπίδι

  • ¼ κουνουπίδι
  • Για τη σάλτσα σόγιας

  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού πίκλα τζίντζερ, κομμένη
  • 2 κουτ. σούπας εσπρέσο καφέ
  • Για το τηγανητό ψωμί

  • 4 λεπτές φέτες ψωμιού, θρυματισμένες, τηγανισμένες σε 2 κουτ. σούπας βούτυρο

Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι αλλιώς, σύμφωνα με τη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς.

Πουρές: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κουνουπίδι ανακατεύοντας για 10'-12', μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά. Πολτοποιούμε σε μπλέντερ να γίνει λείος πουρές.

Ψητό κουνουπίδι: Ανακατεύουμε τα μπουκετάκια με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20', μέχρι να ροδίσουν.

Ωμό κουνουπίδι: Τρίβουμε το κουνουπίδι σε τρίφτη ώστε να μοιάζει με ρύζι.

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά.

Σε κάθε πιάτο βάζουμε 1 κουταλιά πουρέ κουνουπιδιού, λίγο από το ψητό, λίγο από το ωμό, τηγανητό ψωμί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Πουρές: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κουνουπίδι ανακατεύοντας για 10'-12', μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά. Πολτοποιούμε σε μπλέντερ να γίνει λείος πουρές.

Βήμα 2

Ψητό κουνουπίδι: Ανακατεύουμε τα μπουκετάκια με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20', μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Ωμό κουνουπίδι: Τρίβουμε το κουνουπίδι σε τρίφτη ώστε να μοιάζει με ρύζι.

Βήμα 4

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά.

Βήμα 5

Σε κάθε πιάτο βάζουμε 1 κουταλιά πουρέ κουνουπιδιού, λίγο από το ψητό, λίγο από το ωμό, τηγανητό ψωμί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης