Όποιο μενού και αν επιλέξουμε για ένα γιορτινό γεύμα, ας θυμόμαστε ότι η θελκτική εμφάνιση και τα όμορφα σερβίτσια κάνουν πιο νόστιμα τα ήδη νόστιμα φαγητά. Παρακάτω, λοιπόν, 5 διακεκριμένες cheffes μάς εξηγούν τι είναι το Art de la table και πώς να το επιτύχουμε.
Η εύρεση ενός κεντρικού concept απαιτεί αρκετή σκέψη, που θα μας καθοδηγήσει στη διακόσμηση του τραπεζιού. Εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες και η έμπνευση ανεξάντλητη. Μπορείτε να επιλέξετε ένα κεντρικό στοιχείο, όπως μια χριστουγεννιάτικη γιρλάντα που θα τοποθετήσετε στο κέντρο του τραπεζιού, όπως η Ελένη Σαράντη: «Για centerpiece, χειμερινά λουλούδια και λίγο πεύκο. Απλά πράγματα. Από άποψη αισθητικής, θέλω λευκό τραπεζομάντιλο και καλά λευκά σερβίτσια. Η μουσική, χαμηλά, χριστουγεννιάτικη, χωρίς λόγια. Η παρέα είναι το βασικό, να μπορείς να συζητήσεις».

Η Κρύστη Καραγεώργου όταν κάνει τραπέζι φτιάχνει ατμόσφαιρα όπως έμαθε σπίτι της: «Σερβίρω πάντα στο σερβίτσιο που είχαν οι γονείς μου από τον γάμο τους. Είναι αξίας οικονομικής, αλλά και συναισθηματικής. Έχω όλο το σετ, από τυριέρες, σαλατιέρες μέχρι σουπιέρες, πιάτα για κυρίως, για γλυκό κ.λπ. Και έχω και κάποια μαχαιροπίρουνα τα οποία είχε φέρει ο παππούς μου από την Αμερική. Είναι η προίκα μου. Κλασικό παλιό σερβίτσιο λευκό, κάπως χρυσό περιμετρικά και στο ένα σημείο έχει ένα πολύ όμορφο τριαντάφυλλο. Έχω και δύο τραπεζομάντιλα λευκά, και πετσέτες, πάλι από τους γονείς μου. Οπότε κινούμαι σε αποχρώσεις του λευκού. Δεν βάζω κεριά, αλλά μου αρέσει να αγοράζω λουλούδια. Βάζω και μια πιο χαλαρωτική μουσική. Όχι χορευτική για την ώρα του φαγητού. Και γενικότερα μου αρέσει να δίνω μεγάλη σημασία στον φωτισμό στο σπίτι. Δίνω έμφαση στον περιμετρικό φωτισμό».
Η Νάντια Μακρυγιάννη κινείται σε λιτούς ρυθμούς: «Το τραπέζι, πάντα καθιστό, είναι πιο ζεστό, αλλά δεν το στολίζω με πολλά. Λίγο χρώμα με κόκκινες χαρτοπετσέτες, μικρά ανθοδοχεία με λίγα επίσης λουλούδια, κεριά και προσεγμένα, φυσικά, σερβίτσια. Όσο πιο λιτά τόσο το καλύτερο».
Το ίδιο πιστεύει και η Σταυριανή Ζερβακάκου: «Μου αρέσει να στολίζω το τραπέζι λιτά. Με φυσικά πράγματα που προσθέτουν ζεστασιά. Λίγα λουλούδια, κάποια κλαδιά από ελιά ή πεύκο. Αποφεύγω το κόκκινο των Χριστουγέννων».
Η Μάγκυ Ταμπακάκη αγαπά το καθιστό γεύμα: «Ο μπουφές μού κάνει πρόχειρος, σαν να χάνει τη μαγεία της συνεύρεσης με τα αγαπημένα πρόσωπα. Κάνω συνήθως μικρά καλέσματα για να μπορώ να έχω τον έλεγχο του φαγητού, αλλά και να το απολαμβάνω όπως πρέπει: να καθίσουμε όλοι μαζί για ώρες με φόντο το φαγητό. Στολίζω με αλεξανδρινά και κεριά το τραπέζι. Λιτά. Πρωταγωνιστής είναι το φαγητό, όποτε δεν χρειάζεται τίποτε άλλο».
Δείτε επίσης
Art de la table: Όταν τα σερβίτσια έχουν κάτι να πουν