Οι σούπες είναι κλασική επιλογή για την αρχή ενός εορταστικού μενού. Μόνο που τα τελευταία χρόνια όπου πάω συναντάω κυρίως βελουτέ κολοκυθόσουπες και γλυκοπατάτας. Και δε λέω, η προσωπική μου αγαπημένη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μια κολοκυθόσουπα με πορτοκάλι, τζίντζερ και κάστανο, αλλά μήπως θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο απ’ αυτό το κλισέ και ν’ ανακαλύψουμε κι άλλες υπέροχες σούπες με εορταστικό χαρακτήρα;

Βελουτέ μπρόκολου με μπλε τυρί στίλτον

Μια υπέροχη σούπα που έχω βγάλει και εγώ σε εορταστικό τραπέζι είναι μια βελουτέ μπρόκολου με μπλέ τυρί στίλτον, που συνηθίζεται στη Βρετανία. Η θαλπωρή του μπρόκολου με λίγη κρέμα γάλακτος κοντράρει με την υπόξινη γεύση του στίλτον και δημιουργεί μια υπέροχη σύνθεση.

Μιλώντας για μπλέ τυρί, θα μπορούσατε να το ταιριάξετε επίσης με σούπα από σελινόριζα ή και κουνουπίδι. Και εδώ μπορείτε να παίξετε με γκοργκονζόλα, ροκφόρ ή μπλέ τυρί Δανίας και να χρησιμοποιήσετε ως τραγανό στοιχείο, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκι, καρύδι ή κάσιους.

Δοκιμάστε καραμελωμένο μπέικον σε βελουτέ από αρακά

Ένα ακόμη στοιχείο που θα μπορούσε να δέσει με τις πιο πάνω σούπες είναι το καραμελωμένο μπέικον σε μικρούς κύβους. Στοιχείο που έχω χρησιμοποιήσει και σε μια εντυπωσιακή, λόγω έντονου πράσινου χρώματος και πρωτοτυπίας, σούπα από αρακά. Εδώ, μετά το βράσιμο του αρακά και τη πολτοποίηση, χρειάζεται απαραίτητα σούρωμα για να κρατήσει τα απομεινάρια απ’ τα φλούδια του καρπού. Στο σερβίρισμα λίγος δυόσμος, κρέμα γάλακτος και μπέικον δημιουργεί ένα μοναδικό πιάτο.

Μια πάντα επίκαιρη επιλογή είναι ο συνδυασμός πράσου και πατάτας, που στη «καλοκαιρινή» εκδοχή που σερβίρεται κρύα ονομάζεται βισισουάζ, ενώ στη χειμωνιάτικη που σερβίρεται ζεστή, παρμεντιέ. Σε κάθε περίπτωση η σύνθεση πράσου και πατάτας είναι εξαιρετικά αρμονική και δημοφιλής.

Τι πρέπει να ξέρετε για την μανιταρόσουπα

Μια πρόταση που μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές είναι η μανιταρόσουπα. Κυρίως λόγω της πληθώρας των άγριων αποξηραμένων μανιταριών που μπορείτε να προσθέσετε και να δώσετε μοναδικά αρώματα και χαρακτήρα. Μπορείτε να φτιάξετε μια σούπα από απλά λευκά αγαρικά μανιτάρια ως βάση και να προσθέσετε λίγα αποξηραμένα πορτσίνι ή μορχέλες ή κανθαρέλες που θα μουλιάσετε σε ζεστό νερό, δημιουργώντας μοναδικά αρωματικά προφίλ.

Στις μανιταρόσουπες ειδικά, μπορείτε να παίξετε και με διαφορετικού τύπου αλκοολικά ποτά από λευκά κρασιά ως και Ισπανικό σέρι και από κονιάκ ώς και ουίσκι. Πάντως στη βάση τους χρειάζονται λίγο κρεμμύδι σοταρισμένο σε βούτυρο. Ο σχεδόν εξωτικός συνδυασμός καρότο-τζίντζερ, με το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του, μπορεί να λάμψει στο γιορτινό τραπέζι, παίζοντας γευστικά ανάμεσα στη γλύκα του καρότου και το παιχνίδισμα του τζίντζερ να μουδιάζει τη γλώσσα.

Σε εντελώς άλλη λογική, θα μπορούσατε να σερβίρετε μια παραδοσιακή γαλλική κρεμμυδόσουπα, που η βάση της είναι ζωμός βοδινού, όπου τα κρεμμύδια μελώνουν σιγοβράζοντας για ώρα. Πάνω της ένα φρυγανισμένο ψωμί με λιωμένη γραβιέρα, συμπληρώνει την ιεροτελεστία.

Οι κλασικές σούπες ταιριάζουν στο γιορτινό τραπέζι;

Προσωπικά δε θα επέλεγα σε γιορτινό τραπέζι κάποιου είδους ψαρόσουπα, αλλά κάνω μια εξαίρεση για μια υπέροχη μπίσκ, καραβίδας, γαρίδας, αστακού ή καβουριού. Η μπίσκ είναι ένα είδος σούπας, όπου το κέλυφος των οστρακόδερμων, περνά κι αυτό απ’ το μίξερ για να βγάλει κρυμμένες γεύσεις, και στη συνέχεια διυλίζεται μέσα σε πολύ λεπτό σουρωτήρι, ώστε η υφή της σούπας να είναι στιλπνή. Δύσκολη και μπελαλίδικη στη κουζίνα, αλλά το αποτέλεσμα από πλευράς έντασης γεύσης, είναι πάντα εντυπωσιακό.

Δυο σούπες που αγαπώ αλλά συνήθως ξεχνάμε στις γιορτές είναι η κλασική κρεατόσουπα και η κοτόσουπα αυγολέμονο. Στη κρεατόσουπα επιλέγω οσομπούκοτο οποίο πριν βράσει με τα λαχανικά το τσιγαρίζω για να πάρει πιο κρεάτινη γεύση. Στη δε κοτόσουπα, επιλέγω να χρησιμοποιώ το στήθος της κότας, μια και δίνει τη πιο έντονη γεύση.

Η επιλογή – έκπληξη

Τέλος, μια ιδέα για τα περισσεύματα της γαλοπούλας, είναι να κάνετε μια σούπα που θα τα δέσετε με λαχανικά (π.χ. καρότο, σέλερι, κρεμμύδι ) και νουντλς ή φιδέ. Αλλά για μένα, η καλύτερη ίσως σούπα που υπάρχει, είναι η παραδοσιακή μας μαγειρίτσα που δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί στο έθιμο του Πάσχα και φαντάζει εκτός τόπου στις χειμωνιάτικες γιορτές. Αν ξεπεράσετε το μικρό αυτό ψυχολογικό εμπόδιο, μπορείτε να εκπλήξετε ευχάριστα όλους όσοι τη λατρεύουν και να κάνετε και πλάκα στο τραπέζι, ότι μπλέξατε τις γιορτές!

 

Διαβάστε επίσης: 

Σούπα έτοιμη σε λιγότερο από 45 λεπτά; 27 γρήγορες, θρεπτικές και νόστιμες συνταγές