mont-blanc-small
clock icon
3:30'

Mont Blanc

Υλικά

  • Μερίδες: 10
  • Για τη μαρέγκα

  • 120 γρ. ασπράδι αυγών
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • Για την κρέμα κάστανο

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. κρέμα κάστανο έτοιμη (στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 γρ. βανίλια
  • 55 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 440 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα
  • 2 βαζάκια κρέμα κάστανο έτοιμη, για το σερβίρισμα
  • κάστανο γλασέ, από βαζάκι, σε κομματάκια
  • Για τη μαρμελάδα κεράσι

  • 500 γρ. πουρέ κεράσι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 50 γρ. λικέρ κεράσι

Η Mont Blanc είναι ένα εκλεπτυσμένο γαλλικό γλυκό με τραγανή μαρέγκα, αρωματική κρέμα κάστανο, μαρμελάδα και πλούσια υφή, ιδανικό για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο

Μαρέγκα: Χτυπάμε με μίξερ το ασπράδι με 50 γρ. ζάχαρη και μόλις γίνει σφιχτή μαρέγκα ενσωματώνουμε μέσα με μια μαρίζ την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Φτιάχνουμε 10 στρογγυλές μαρέγκες με κουτάλι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 110°C για περίπου 3 ώρες και αφήνουμε να κρυώσουν αφού τις τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα κάστανο και τη μαρμελάδα.

Κρέμα κάστανο: Βάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και αφήνουμε για 10΄ να μουλιάσουν. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, την κρέμα κάστανο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη στο μείγμα και ενσωματώνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με μίξερ χειρός. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Μερμελάδα: Τοποθετούμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3΄-4΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις μαλακωμένες σε νερό ζελατίνες και το λικέρ. Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Αφρατεύουμε στο μίξερ την κρέμα κάστανο και τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Σε ατομικές φόρμες σιλικόνης φορμάρουμε βάση και πλαϊνά με κρέμα κάστανο μέχρι τη μέση. Παίρνουμε τις μαρέγκες και τις τρυπάμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Βάζουμε μέσα μαρμελάδα. Βάζουμε τις μαρέγκες στα μισογεμισμένα φορμάκια και προσθέτουμε λίγη ακόμα κρέμα κάστανο να φτάσει επάνω ως την επιφάνεια.

Βάζουμε στην κατάψυξη για να ξεφορμάρουμε εύκολα τα γλυκά και γαρνίρουμε με κρέμα κάστανο και κομματάκια κάστανο γλασέ.

Συνταγή: Ευγένιος Βαρδακαστάνης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρέγκα: Χτυπάμε με μίξερ το ασπράδι με 50 γρ. ζάχαρη και μόλις γίνει σφιχτή μαρέγκα ενσωματώνουμε μέσα με μια μαρίζ την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Βήμα 2

Φτιάχνουμε 10 στρογγυλές μαρέγκες με κουτάλι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 110°C για περίπου 3 ώρες και αφήνουμε να κρυώσουν αφού τις τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα κάστανο και τη μαρμελάδα.

Βήμα 3

Κρέμα κάστανο: Βάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και αφήνουμε για 10΄ να μουλιάσουν. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, την κρέμα κάστανο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Βήμα 4

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη στο μείγμα και ενσωματώνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με μίξερ χειρός. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Βήμα 5

Μερμελάδα: Τοποθετούμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3΄-4΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις μαλακωμένες σε νερό ζελατίνες και το λικέρ. Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Αφρατεύουμε στο μίξερ την κρέμα κάστανο και τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 6

Σε ατομικές φόρμες σιλικόνης φορμάρουμε βάση και πλαϊνά με κρέμα κάστανο μέχρι τη μέση. Παίρνουμε τις μαρέγκες και τις τρυπάμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Βάζουμε μέσα μαρμελάδα. Βάζουμε τις μαρέγκες στα μισογεμισμένα φορμάκια και προσθέτουμε λίγη ακόμα κρέμα κάστανο να φτάσει επάνω ως την επιφάνεια.

Βήμα 7

Βάζουμε στην κατάψυξη για να ξεφορμάρουμε εύκολα τα γλυκά και γαρνίρουμε με κρέμα κάστανο και κομματάκια κάστανο γλασέ.

Συνταγή: Ευγένιος Βαρδακαστάνης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography