Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Οδηγός MICHELIN ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση της κάλυψής του στην Ελλάδα για το 2026, εντάσσοντας τη Σαντορίνη και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του οδηγού, μαζί με την ήδη υπάρχουσα αξιολόγηση της Αθήνας. Η κίνηση αυτή αποτυπώνει τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική και τη γαστρονομική ποικιλία της ελληνικής εστιατορικής σκηνής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για πρώτη φορά ο Οδηγός MICHELIN θα περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστούς ελληνικούς προορισμούς στην ίδια έκδοση, με την πλήρη επιλογή εστιατορίων σε κάθε περιοχή να αποκαλύπτεται στο δεύτερο μισό του 2026. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα ξεχωριστή επιλογή για την Αθήνα το 2025, αλλά μία ενιαία έκδοση για Αθήνα, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη για το 2026.

Η ανακοίνωση αυτή θεωρείται σταθμός για την ελληνική γαστρονομική σκηνή, καθώς ενισχύει τη θέση της χώρας στο διεθνές σκηνικό και ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάδειξη τοπικών ταλέντων και προϊόντων.

Τρεις ελληνικοί προορισμοί του οδηγού MICHELIN

Ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης μεταξύ αρχαίας κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργικότητας, η Αθήνα συνεχίζει να εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό. Η γαστρονομική της σκηνή αντικατοπτρίζει την ίδια την πόλη: πολυεπίπεδη, ενεργητική και γεμάτη αντιθέσεις. Οι παραδοσιακές ταβέρνες συνυπάρχουν φυσικά με μοντέρνα εστιατόρια υπό τη διεύθυνση σεφ, πολλά από τα οποία ερμηνεύουν εκ νέου κλασικά ελληνικά πιάτα με σύγχρονες τεχνικές, παραμένοντας όμως βαθιά ριζωμένα στα τοπικά υλικά.

Σαντορίνη

Διαμορφωμένη από το ηφαιστειακό έδαφος και περιτριγυρισμένη από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, η κουζίνα της Σαντορίνης είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη και το περιβάλλον της. Εμβληματικά τοπικά προϊόντα, όπως τα ντοματίνια της Σαντορίνης, η κίτρινη φάβα και τα κρασιά Ασύρτικο, καθορίζουν ένα στυλ μαγειρικής που δίνει έμφαση στη διαύγεια της γεύσης και στην έντονη αίσθηση του τόπου. Το νησί προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικότητα, εντυπωσιακά τοπία και μια κουζίνα που προτιμά την απλότητα, τη φρεσκάδα και τα εξαιρετικά προϊόντα.

Θεσσαλονίκη

Ως ιστορικό λιμάνι της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη αφηγείται την ιστορία της μέσα από το φαγητό. Αιώνες εμπορίου, μετανάστευσης και πολιτισμικών ανταλλαγών έχουν διαμορφώσει μια πλούσια και ποικιλόμορφη γαστρονομική ταυτότητα, με επιρροές από τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία, τη Μεσόγειο και την εβραϊκή κληρονομιά της πόλης. Σήμερα, η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι ζωντανή και προσιτή, βαθιά συνδεδεμένη με τη λαϊκή κουζίνα, τα μεζέδες και τις αγορές, ενώ παραμένει ανοιχτή σε σύγχρονες επανερμηνείες.

Ένα νέο κεφάλαιο για τον Οδηγό MICHELIN στην Ελλάδα

Σε σχετική δήλωσή του ο Διεθνής Διευθυντής του Οδηγού MICHELIN, Gwendal Poullennec, σχολιάζει: «Με την επέκταση της επιλογής μας στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνουμε την αξιοσημείωτη ζωντάνια του γαστρονομικού τοπίου της Ελλάδας. Κάθε ένας από αυτούς τους προορισμούς εκφράζει μια μοναδική ταυτότητα που διαμορφώνεται από την ιστορία, τα τοπικά προϊόντα και τη δημιουργικότητα των ταλαντούχων σεφ. Η επερχόμενη επιλογή θα αναδείξει μια δυναμική χώρα όπου η γαστρονομία συνεχίζει να εμπνέει, να εμπλουτίζει και να προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο».

Ο κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, προσθέτει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το MICHELIN στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και ακόμη πιο ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε δύο νέους ελληνικούς προορισμούς στην παγκόσμια γαστρονομική κοινότητα. Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς στον κόσμο, φιλοξενεί επίσης μια εκλεπτυσμένη και ξεχωριστή γαστρονομική σκηνή. Η Θεσσαλονίκη, με τη σειρά της, θα παρουσιάσει την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά, που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια αιώνων ως ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών».

Διαβάστε επίσης

Michelin Guide 2025: Οι τάσεις που θα αλλάξουν το πεδίο της γαστρονομίας