Υπάρχουν εκείνες οι συνταγές που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια. Οι κρέπες ανήκουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία: απλές, ανεπιτήδευτες και έτοιμες να μεταμορφωθούν σε γλυκό, brunch, ελαφρύ δείπνο ή… πρόχειρο σνακ που δεν θα μας κυνηγάει η συνείδηση.

Στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε ένα χειροποίητο φύλλο κρέπας που μένει κάτω από τις 60 θερμίδες ανά τεμάχιο. Το μυστικό είναι η καθαρή, μίνιμαλ συνταγή με άπαχο γάλα, καθόλου βούτυρο και λεπτό χυλό που ψήνεται στο λεπτό. Κι επειδή δεν υπάρχει νόμος που να λέει πως οι «light» επιλογές πρέπει να είναι βαρετές, ακολουθούν ιδέες για γεμίσεις που κάνουν το πιάτο πραγματικά ενδιαφέρον.

φύλλο κρέπας

Η συνταγή για το φύλλο κρέπας

Υλικά για περίπου 6 κρέπες

  • 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

  • 2/3 φλ. άπαχο γάλα

  • Λάδι για τηγάνι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ.

  2. Προσθέτουμε το αυγό στη μέση και ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος και διάφανος. Αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.

  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ψεκάζουμε ελαφρά με το λάδι ή το ελαιόλαδο και ρίχνουμε περίπου 1/4 φλ. από τον χυλό.

  4. Περιστρέφουμε το τηγάνι για να απλωθεί σε λεπτό φύλλο.

  5. Ψήνουμε περίπου 1 λεπτό από τη μία πλευρά και 30 δευτερόλεπτα από την άλλη.

  6. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει o χυλός — και κάπως έτσι έχουμε έξι ελαφριές, έτοιμες για γέμισμα κρέπες.

Φύλλο κρέπας με γλυκιά γέμιση

Γιαούρτι και Berries
Φρέσκες φράουλες, μύρτιλα ή βατόμουρα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι. Δροσερό, ελαφρύ και τέλειο για πρωινό.

Μπανάνα, μέλι & καρύδια
Λίγο «comfort food» χωρίς τύψεις. Αν ζεστάνουμε και τη μπανάνα για 1 λεπτό, γίνεται ακόμα πιο απολαυστική.

Μήλο σωτέ με κανέλα
Ψιλοκόβουμε ένα μήλο, το περνάμε στο τηγάνι με λίγη κανέλα και έχουμε μια αρωματική γέμιση που θυμίζει μικρό επιδόρπιο.

Κακάο & φράουλες
Ανακατεύουμε λίγο κακάο χωρίς ζάχαρη με μέλι και αλείφουμε στο φύλλο. Από πάνω λίγες φρέσκες φράουλες και… άντε μετά να γυρίσουμε στην «κλασική» κρέπα.

Αλμυρές γεμίσεις για χαλαρό γεύμα ή δείπνο

Σπανάκι, λεμόνι και φέτα
 Με ελληνικό άρωμα, ελαφριά, αρωματική και ιδανική για μεσημεριανό.

Μανιτάρια σωτέ με εσαλότ
Γρήγορη, γήινη και χορταστική επιλογή. Ταιριάζει εκπληκτικά με λίγο μαϊντανό.

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψε
Ψιλοκόβουμε ό,τι έμεινε από το χθεσινό δείπνο, το ανακατεύουμε με λίγο γιαούρτι και έχουμε έτοιμη γέμιση χωρίς κόπο.

Μπρόκολο, σκόρδο & μια ιδέα τυρί
Για όσους θέλουν «κάτι υγιεινό» που δεν φαίνεται υγιεινό. Ζεστό, χορταστικό και πολύ πιο νόστιμο απ’ όσο ακούγεται.

Το ωραίο με τις κρέπες; Προσαρμόζονται σε όλα

Μπορούμε να τις κλείσουμε ρολό, να τις διπλώσουμε σε τρίγωνο ή να τις στρώσουμε σε «πακέτο». Το θέμα είναι ότι αυτά τα ελαφρά, χειροποίητα φύλλα λειτουργούν σαν λευκός καμβάς. Γεμίζουμε, δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε.

Δείτε επίσης:

Φτιάχνουμε κρέπες: τα μυστικά για να μη σβολιάσει η ζύμη