Πίκλα, kimchi, sauerkraut, chimichurri και όχι μόνο, σε 7 διαφορετικές φιλοσοφίες ζυμώσεων που αναβαθμίζουν τη γεύση του φαγητού και δίνουν βάθος, ένταση και έξτρα οξύτητα στο πιάτο. Άλλοτε ως συνοδευτικά στο κυρίως πιάτο, άλλοτε ως dip, άλλοτε μέσα στη συνταγή ως ενισχυτικά γεύσης, αυτά τα στοιχεία μπορούν να τονώσουν ακόμα και το πιο απλό πιάτο.
Συγκεντρώσαμε για εσάς 7 συνταγές, η κάθε μία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει περισσότερο με τις μαγειρικές σας.
Πίκλα, kimchi, sauerkraut, chimichurri σε 7 διαφορετικές συνταγές

1. Πίκλα αγγουριού
5 λεπτά + 24 ώρες αναμονή – Εύκολο
Υλικά
2 αγγούρια
200 ml ξίδι
200 ml νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αγγούρια σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Βάζουμε τα αγγούρια σε αποστειρωμένο βάζο και τα περιχύνουμε με το ζεστό υγρό. Κλείνουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες στο ψυγείο.

2. Πίκλα κρεμμυδιού
5 λεπτά + 24 ώρες αναμονή – Εύκολο
Υλικά
2 κόκκινα κρεμμύδια
200 ml ξίδι
200 ml νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε το ζεστό υγρό πάνω στα κρεμμύδια που τα έχουμε βάλει μέσα σε ένα βάζο. Κλείνουμε και αφήνουμε 24 ώρες για να μαριναριστούν.

3. Kimchi
10 λεπτά + 7 ημέρες ζύμωση – Μέτρια εύκολο
Υλικά
1 κινέζικο λάχανο (napa)
3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
2 κουτ. σούπας κορεάτικη πάπρικα (gochugaru)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο και το αλατίζουμε αφήνοντάς το να μαλακώσει για 1-2 ώρες. Φτιάχνουμε την πάστα με την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κρεμμυδάκια. Ξεπλένουμε το λάχανο, το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με την πάστα. Βάζουμε το λάχανο μέσα σε αποστειρωμένα βάζα, πιέζουμε καλά και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ημέρες. Μετά τα φυλάμε στο ψυγείο για 3-5 ημέρες να ολοκληρωθεί η ζύμωση.

4. Ξινολάχανο (Sauerkraut)
15 λεπτά + 5-7 ημέρες ζύμωση – Μέτρια εύκολο
Υλικά
1 λάχανο
2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Το τρίβουμε με το αλάτι μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Τοποθετούμε τις λεπτές λωρίδες λάχανο σε αποστειρωμένα βάζα και τα σκεπάζουμε με τα υγρά του. Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 5-7 ημέρες να ζυμωθεί.
tip
Το sauerkraut ταιριάζει τέλεια πλάι σε λουκάνικα και χοιρινό.

5. Chimichurri
2 λεπτά – Εύκολο
Υλικά
1 ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι κόλιανδρο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ξίδι, 100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και το σκόρδο. Τα βάζουμε όλα μαζί μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.

6. Καραμελωμένα κρεμμύδια
30 λεπτά – Εύκολο
Υλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη, αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και σοτάρουμε αργά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρουν σκούρο καραμελωμένο χρώμα.

7. Relish
2 λεπτά + 60΄ αναμονή – Εύκολο
Υλικά
2 αγγουράκια τουρσί
1 μικρό κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια και το κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε με το ξίδι και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, για να δέσουν καλά οι γεύσεις.
tip
Το relish είναι γλυκόξινο spread. Ταιριάζει τέλεια με γαλοπούλα ή κοτόπουλο στο σάντουιτς.
Φωτογραφία ανοίγματος:
Styling— ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ
Food styling— ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ
Φωτογραφία — LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY
Διαβάστε επίσης
Ζου, ρου, γκρέιβι, ντεμιγκλάς και κουλί: Τι σημαίνουν και γιατί είναι χρήσιμα