Οι 6 guest cheffes του Cantina: Σταυριανή Ζερβακάκου, Κρύστη Καραγεώργου, Νάντια Μακρυγιάννη, Εύα Μονοχάρη, Ελένη Σαράντη και Μάγκυ Ταμπακάκη, μοιράζονται μαζί μας συμβουλές και μυστικά για το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι, που θα οδηγήσουν στην επιτυχία.
Το απόλυτο success story στο γιορτινό τραπέζι
Τα εορταστικά τραπέζια είναι απαιτητικά, θέλουν οργάνωση, σχεδιασμό και προγραμματισμό επαγγελματικού επιπέδου, ακόμη και αν θέλουμε το αποτέλεσμα να δείχνει «επιμελώς ατημέλητο». Κι αυτό γιατί διαφορετικά οι διοργανωτές τη βραδιά της γιορτής θα είναι εξουθενωμένοι, δίχως όρεξη για γλέντι. Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές που μας δίνουν οι guest cheffes του Cantina, γιατί εκτός του ότι λύνουν τυχόν απορίες μας, μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια και να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους καλεσμένους στο τραπέζι και όχι κλεισμένοι μέσα στην κουζίνα.
Στήσιμο μενού
Για να «στήσουμε» το δικό μας ιδανικό μενού, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις:
- Πόσοι καλεσμένοι θα καθίσουν στο τραπέζι;
- Υπάρχουν διατροφικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας;
- Πόσο χρόνο θα αφιερώσετε στην αγορά των υλικών σας;
- Πόσο χρόνο θα αφιερώσετε στη μαγειρική;
- Πόσα χρήματα έχετε ή/και θέλετε να διαθέσετε για το φαγητό; Αυτό θα καθορίσει την απάντηση στην τελευταία ερώτηση.
- Πόσα πιάτα θέλετε να σερβίρετε στο τραπέζι; Ένα καθιστό δείπνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 διαφορετικά πιάτα και μπορεί να φτάσει στα 5 ή και στα 6 πιάτα.

Η ποσότητα μετράει
Για τη σωστή κατανομή του προϋπολογισμού σας δεν αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό των ατόμων. Θα πρέπει να προχωρήσετε σε υπολογισμούς των ποσοτήτων, ώστε οι αγορές σας σε κάθε είδος να είναι επαρκείς και κυρίως αξιοπρεπείς, εξηγεί η Εύα Μονοχάρη και αναλύει: «Ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού που είναι το κρέας, συστήνεται να υπολογίσετε περίπου 300-350 γραμμάρια ανά μερίδα. Στα συνοδευτικά, αν επιλέξετε πατάτες, το 1 κιλό μπορεί να καλύψει 4 άτομα, ενώ αν προτιμήσετε τη μορφή πουρέ, συστήνεται να αγοράσετε 500 γρ. περισσότερο. Όσο για τις αγορές λαχανικών και φρούτων, επιλέξτε εποχικά που είναι σε αφθονία και σε πιο προσιτές τιμές, αλλά προτιμήστε τα χύμα αντί των συσκευασμένων ώστε να επιλέξετε τις ακριβείς ποσότητες που επιθυμείτε – όμοια κινηθείτε και στα τυροκομικά σας, επιλέξτε δηλαδή τους πάγκους των τυριών για να ορίσετε το βάρος των προϊόντων που έχετε συμπεριλάβει στη λίστα σας».
Η σειρά των υλικών και των γεύσεων
Υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες σε σχέση με τη σειρά των πιάτων που θα σερβίρουμε στο τραπέζι, οπότε καλό θα είναι να τους γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε τις συνταγές που θα υλοποιήσουμε.
- Η ένταση στα αρώματα και τις γεύσεις πρέπει να αυξάνονται σταδιακά, από πιάτο σε πιάτο. Ξεκινάμε από πιο ανάλαφρες γεύσεις για να περάσουμε σε πιο στιβαρές, με πιο πολύπλοκα αρώματα.
- Το ψάρι προηγείται, ακολουθούν τα πουλερικά και έπονται τα κόκκινα κρέατα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και ο πρώτος κανόνας, αλλά και η γευστική συνέχεια.
- Το ορεκτικό μπορεί να σερβιριστεί και στο σαλόνι.
- Η σαλάτα σερβίρεται είτε μετά το πρώτο πιάτο είτε στο τέλος του γεύματος. Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε να την έχετε στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, όμως, αν θέλετε να ακολουθήσετε το τυπικό, σερβίρεται ανάμεσα στο πρώτο και το κυρίως πιάτο για να καθαρίσει το στόμα από άλλες γεύσεις. Αν πάλι θέλετε να σερβίρετε τυριά στο τέλος του γεύματος, επιλέξτε να σερβίρετε τη σαλάτα μετά το κυρίως πιάτο.
- Εσείς ξέρετε και εσείς αποφασίζετε πόσα και ποια πιάτα θα σερβίρετε στο τραπέζι. Η μείξη που θα επιλέξετε είναι αυτή που εσείς και η οικογένειά σας αγαπάτε. Μπορεί να θέλετε απλά μια σαλάτα και δύο κυρίως με τα συνοδευτικά τους. Ή, ακόμη, να ακολουθήσετε τη μακρά διαδρομή των πέντε ή και έξι πιάτων. Ό,τι κι αν επιλέξετε θα είναι εξίσου σωστό, γιατί όλοι οι κανόνες έχουν γίνει για να σπάνε κάποια στιγμή.

Η προετοιμασία σώζει πολύτιμο χρόνο στο γιορτινό τραπέζι
Ξεκινά μέρες νωρίτερα από το γιορτινό τραπέζι και σας βγάζει από την κουζίνα τη μέρα της γιορτής.
Η Σταυριανή Ζερβακάκου ξεκινάει τουλάχιστον 3 μέρες πριν: «Πρώτα αγοράζω τα κρεατικά για να μπορέσω να τα μαρινάρω ή να τα ετοιμάσω ανάλογα. Τελευταία αγοράζω τα λαχανικά και τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσω, ώστε να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται».
Το ίδιο σκεπτικό έχει και η Κρύστη Καραγεώργου: «Οι αγορές μου ξεκινούν περίπου 3 μέρες νωρίτερα, όπου θα πάρω τα αποξηραμένα φρούτα, τα κρασιά, τα βούτυρα, τα τυριά ή και τα κόκαλα κρέατος ή τις φτερούγες κοτόπουλου και τα λαχανικά για να φτιάξω τον ζωμό για τις διάφορες παρασκευές μου. Δύο μέρες νωρίτερα παραλαμβάνω το κρέας μου, γιατί μπορεί να θέλω να το μαρινάρω κιόλας».
Κάποιοι προτιμούν να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα: «Μια εβδομάδα πριν ξεκινάω να ψωνίζω όλα όσα θα χρειαστώ για το εορταστικό τραπέζι. Θέλω να υπάρχει χρόνος αντίδρασης αν δεν βρω κάτι, αλλά και να μην πέφτω πάνω στον πανικό της τελευταίας στιγμής. Έτσι αρχίζω από αυτά που είναι δύσκολο να βρεις ή βρίσκονται μακριά από το σπίτι. Δεν θέλω να στρεσάρομαι. Τα κρέατα και τα ψάρια είναι τα τελευταία που ψωνίζω, γιατί τα έχω ήδη παραγγείλει και θέλω να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται», προτείνει η Μάγκυ Ταμπακάκη, ενώ η Νάντια Μακρυγιάννη τονίζει: «Την προετοιμασία για το γεύμα την ξεκινάω δύο με τρεις μέρες πριν. Πρώτα τα κρεατικά και στο τέλος τη μαναβική. Το πρώτο που φτιάχνω είναι το επιδόρπιο. Επιλέγω πάντα κάτι δύσκολο με πολλές παρασκευές, οπότε θέλω να έχω χρόνο και την κουζίνα ελεύθερη την ημέρα του γεύματος-δείπνου».
Οι προσκλήσεις πρέπει να γίνονται –τώρα πια τηλεφωνικά ή διά ζώσης– τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα και οι απαντήσεις να μην αργούν περισσότερο από δύο μέρες, ώστε να υπάρχει περιθώριο «αντικατάστασης»
Οργάνωση, η πολύτιμη
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Τι εννοούμε; Η εξοικονόμηση ως φιλοσοφία δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά την ορθή διαχείριση των πρώτων υλών μας αλλά και του χρόνου μας.
Κανείς δεν έχει περάσει αλώβητος από την πολύωρη προετοιμασία πλήθους πιάτων την ημέρα του δείπνου. Υπάρχει, όμως, τρόπος για να συνδυάσουμε τη χαρά της δημιουργίας με τη χαρά της φιλοξενίας, αν προγραμματίσουμε σωστά.
Η Εύα Μονοχάρη έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο για να πάνε όλα όπως τα έχουμε οργανώσει αρχικά στο μυαλό μας: «Ο καλύτερος φίλος μας είναι ο καταψύκτης μας, γιατί ένα μέρος των παρασκευών που σκοπεύουμε να προσφέρουμε στο εορταστικό τραπέζι μπορεί να προετοιμαστεί νωρίτερα και να διατηρηθεί εκεί.
Τα βραστά λαχανικά, το κρέας ή το κοτόπουλο μπορούν να μαγειρευτούν τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο και στη συνέχεια να τοποθετηθούν στην κατάψυξη μέσα σε κατάλληλα σκεύη. Την ημέρα που έχουμε το γιορτινό τραπέζι, αποψύχουμε τα τρόφιμα και τους προσθέτουμε σάλτσες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρούμε απαραίτητο για να τα σερβίρουμε. Έτσι γλιτώνουμε κόπο και πολύτιμο χρόνο, μαζί και ενέργεια που τόσο έχουμε ανάγκη».
Δείτε επίσης
6 γιορτινές συνταγές σε 3 ώρες: Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για να τα προλάβετε όλα