Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το γιορτινό μενού σας φέτος; Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε αλλά και να ετοιμάσετε τη λίστα των αγορών. Για να μην ξεφύγετε με τον προϋπολογισμό, ετοιμάσαμε για εσάς ένα πλήρες μενού 6 ατόμων που δεν ξεπερνάει το κόστος τα 150€.
Γιορτινό μενού για 6 άτομα με κόστος 150€
Μερίδες: 6
Ορεκτικό: Καραβίδες ταρτάρ
Σούπα: Βελουτέ γλυκοπατάτας
Πρώτο: Λαχανοντολμάδες με ψάρι
Κυρίως: Γαλοπούλα γεμιστή
Συνοδευτικό: Η γέμιση
Κόστος για 6 άτομα: 150€

Ορεκτικό για το γιορτινό μενού
Ταρτάρ καραβίδας με μους πιπεριάς Φλωρίνης & βασιλικό
45 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
4,5€ το άτομο
Υλικά
Για τις καραβίδες
12 καραβίδες κατεψυγμένες, αποψυγμένες (μέγεθος 13-16, τιμή κιλού 25,00 – 30,00 €) – Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξε γαρίδες που θα μειώσει το κόστος έως και 50%
2 λάιμ, τον χυμό και το ξύσμα
15 γρ. τζίντζερ, σκόνη
1 κόκκινη τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
λίγα φύλλα κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
4 γρ. ανθό αλατιού
λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
λίγα φύλλα βασιλικού
Για τη μους πιπεριάς
2 πιπεριές Φλωρίνης
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
15 γρ. μουστάρδα Dijon
Για το λάδι βασιλικού
1 ματσάκι βασιλικό, τα φύλλα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Καραβίδες: Τις καθαρίζουμε, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μους Πιπεριάς: Ψήνουμε τις πιπεριές στον φούρνο, αφαιρούμε φλούδες και σπόρια και τις χτυπάμε σε μπλέντερ με το ε.π.ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και λευκό πιπέρι. Αφήνουμε στο ψυγείο. Αν βγαίνει αραιή η μους, τότε τη βάζουμε σε κατσαρολάκι στη φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί η περιττή υγρασία.
Λάδι βασιλικού: Ζεματάμε τα φύλλα βασιλικού σε βραστό νερό και τα στεγνώνουμε πολύ καλά. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο.
Σερβίρισμα: Με ένα μικρό τσέρκι τοποθετούμε το ταρτάρ καραβίδας σε ένα πιάτο, δίπλα λίγη μους πιπεριάς, ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και λίγο λάδι βασιλικού και γαρνίρουμε με μερικά φυλλαράκια βασιλικού.

Σούπα
Σούπα γλυκοπατάτας με αμύγδαλα και σταφίδες
45 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
3,00€ το άτομο
Υλικά
Για τη σούπα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
80 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε μικρά καρέ
1 πράσο μεγάλο, σε ροδέλες, το άσπρο μέρος μόνο
2 στικ σέλερι, κομμένα σε μικρά καρέ
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1,5 κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες, κομμένες καρέ (τιμή: 2,80€)
1 ξυλαράκι κανέλας
150 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
80 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. κορινθιακή σταφίδα
70 ml κονιάκ
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 πρέζες μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Διαδικασία
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρώς το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλυφθούν οι γλυκοπατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και ελάχιστα παραπάνω. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
Αφαιρούμε την κανέλα και πολτοποιούμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ, ή σε μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει η σούπα λεία υφή. Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί με αλάτι ή πιπέρι. Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος.
Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ. Μοιράζουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από μία κουταλιά γιαούρτι ανακατεμένο με το μοσχοκάρυδο, με αμύγδαλα και σταφίδες.

Πρώτο
Λαχανοντολμάδες με ψάρι & θαλασσινά αυγολέμονο
2 Ώρες | Εύκολο | Για 4-6 άτομα
10€ το άτομο
Υλικά
Για τον ζωμό
τα κεφάλια και το κόκαλο του ψαριού
τα κελύφη από τις γαρίδες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 αστεροειδές γλυκάνισο
λίγους κόκκους
μαύρο πιπέρι
Για τους λαχανοσαρμάδες & τη γέμιση
1 μεγάλο και αφράτο λάχανο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 καρότο, τριμμένο
1 κιλό φιλέτο ψαριού (σφυρίδα, στήρα, μπακαλιάρος), σε μικρά κυβάκια
1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες, ψιλοκομμένες (15,00€/ κιλό)
500 γρ. καλαμαράκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο, & ½ ματσάκι μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα
φύλλα δυόσμο
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 λεμόνι, χυμό & ξύσμα
ζωμό από την κατσαρόλα
αλάτι, λευκό πιπέρι
Διαδικασία
Ζωμός: Βράζουμε με κρύο νερό όλα τα υλικά, για 30΄, ξαφρίζοντας. Σουρώνουμε.
Λαχανοσαρμάδες και γέμιση: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε το λάχανο για 10΄. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το κοτσάνι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το καρότο, το ψάρι, τα θαλασσινά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από τον ζωμό του ψαριού και μόλις απορροφηθεί αποσύρουμε το σκεύος στην άκρη.
Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο, τοποθετούμε 1 κουτ. σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά ανάλαφρα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλους τους ντολμάδες. Τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τη βάση της οποίας έχουμε καλύψει με τα κοτσάνια από τα λάχανα, τυχόν σκισμένα φύλλα και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά. Βάζουμε δύο πιάτα από πάνω τους για βάρος, προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού και βράζουμε για 35΄ περίπου. Θέλουμε να βράσουν καλά οι ντολμάδες και να μείνουν 5-6 κουτάλες καυτός ζωμός για το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε μία μία κουτάλα όλο τον ζωμό, χτυπώντας διαρκώς να ψηθεί το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το αυγολέμονο, κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε.

Κυρίως
Γαλοπούλα γεμιστή
3 Ώρες περίπου | Μέτρια εύκολο | Για 6 άτομα
9,00€ το άτομο
Υλικά
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών, κατεψυγμένη (γαλλικής εκτροφής: 5,75€ – 6,65€)
2 λεμόνια, τον χυμό
2 πορτοκάλια, τον χυμό
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος
400 γρ. κιλό κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. χοιρινό κιμά
συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα
60 γρ. λαρδί, σε κυβάκια
1 κιλό κάστανα ψημένα, καθαρισμένα
30 γρ. κουκουνάρι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
30 γρ. σταφίδες μαύρες
30 γρ. σταφίδες ξανθές
30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
2 δαφνόφυλλα
λίγο λεμονοθύμαρο
200 γρ. ρύζι σπυρωτό
Διαδικασία
Γέμιση: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα δύο είδη κιμά, τα συκωτάκια και το λαρδί να τσιγαριστούν καλά και να μη σβολιάσει ο κιμάς. Κατόπιν, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα τσιγαρίζουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη γέμιση να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 15΄. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Γαλοπούλα: Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό των εσπεριδοειδών, την αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και τη γεμίζουμε με τη γέμιση που έχει κρυώσει. Ράβουμε την κοιλιά της και δένουμε τα πόδια της με σπάγκο μαγειρικής για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
Την τοποθετούμε σε ταψί, την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C-190° C για 2,5 ώρες περίπου. Ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει. Την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο να μην καεί αν χρειαστεί. Τη σερβίρουμε με μεγάλη ποικιλία από ψητά λαχανικά εποχής.
Σημείωση: Οι τιμές στις συνταγές αναφέρονται ανά άτομο και έχουν υπολογιστεί με βάση τις μέσες τρέχουσες τιμές των προϊόντων τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2025.
Συνταγές: Σωτήρης Ευαγγέλου
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM
Δείτε πόσο θα κοστίσουν τα υλικά στο γιορτινό μενού
Γαλοπούλα: Πόσο θα μας στοιχίσει τα φετινά Χριστούγεννα
Μοσχάρι: ποιο κομμάτι ταιριάζει σε κάθε μαγείρεμα (+τιμές)