Η φετινή 10η επετειακή έκδοση της La Liste έφερε στην κορυφή της ελληνικής γαστρονομίας το Delta Restaurant, το οποίο απέσπασε τη διάκριση «Best Restaurant in Greece» για το 2026. Η ανακοίνωση έγινε στο Παρίσι, στο Palais του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, σε μια διοργάνωση που συγκέντρωσε ονόματα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας υψηλής μαγειρικής.
Το βραβείο επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία το Delta, βραβευμένο ήδη με δύο Αστέρια Michelin και ένα Πράσινο Αστέρι Michelin, έχει εδραιώσει τη θέση του στο διεθνές στερέωμα. Το εστιατόριο λειτουργεί υπό τη διαχείριση του «Δειπνοσοφιστήριον» και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το εστιατόριο έχει επενδύσει σε μια κουζίνα που συνομιλεί ταυτόχρονα με την τεχνική, την έρευνα και την έννοια της αισθητικής εμπειρίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ομάδα του Delta εξέφρασε δημόσια την περηφάνια της, τονίζοντας πως η διάκριση ανήκει εξίσου στο δημιουργικό σύνολο που εργάζεται καθημερινά για να διαμορφώνει μια εμπειρία με διακριτή ταυτότητα, ελληνικό αποτύπωμα και σύγχρονη ματιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ένταξη στο elite club του La Liste αποτελεί επιβεβαίωση της πορείας του Delta να εξελίσσει και να προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με συνέπεια, δημιουργικότητα και διεθνή προοπτική. Πίσω από αυτή τη σταθερή ανοδική πορεία βρίσκεται μια ομάδα που, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια της fine dining, κατακτώντας διεθνή αναγνώριση και πλήθος διακρίσεων. Μια εμπειρία που αξίζει να ταξιδεύει στον κόσμο.»

Το βραβείο παρέλαβε η κα Jana Cechova – Restaurant Manager και ο κος Δημήτρης Χριστοφιλέας -Ιδιοκτήτης & CEO Δειπνοσοφιστήριον.

Στη φετινή έκδοση της λίστας αξιολογήθηκαν περισσότερα από 40.000 εστιατόρια σε 200+ χώρες, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται μέσα από μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων. Aπό τις 200 χώρες που συμμετείχαν, μόλις 20 ξεχώρισαν για τα Special Awards του 2026 και ανάμεσά τους η Ελλάδα, με το Delta restaurant να αναδεικνύεται κορυφαίο εστιατόριο της χώρας.
Η διάκριση αυτή έρχεται σε μια χρονιά-ορόσημο για το La Liste, που γιορτάζει τα 10 χρόνια του θεσμού, και επιβεβαιώνει ότι η ελληνική γαστρονομία διεκδικεί πλέον με αυτοπεποίθηση τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, πρωταγωνιστώντας δίπλα στα κορυφαία εστιατόρια διεθνώς.
Κατά τη διάρκεια του Gala 2026 στο Quai d’Orsay στο Παρίσι, η εκδήλωση συγκέντρωσε την διεθνή γαστρονομική ελίτ, κορυφαίους σεφ, επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα.
Τι είναι η La Liste και πώς λειτουργεί ο θεσμός
Η La Liste δεν είναι παραδοσιακός οδηγός με επιθεωρητές. Πρόκειται για έναν μετα-αλγόριθμο που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται χιλιάδες βαθμολογίες και κριτικές από γαστρονομικούς οδηγούς, εξειδικευμένα μέσα, λίστες εστιατορίων και online αξιολογήσεις. Κάθε πηγή σταθμίζεται ανάλογα με την αξιοπιστία και τη βαρύτητά της, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας παγκόσμιος δείκτης ποιότητας με άριστα το 100.
Με αυτόν τον τρόπο, η La Liste επιχειρεί να προσφέρει μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εικόνα της διεθνούς γαστρονομίας, λειτουργώντας ως το «Metacritic» των εστιατορίων. Για τη φετινή έκδοση 2026 αξιολογήθηκαν περισσότερα από 40.000 εστιατόρια, γεγονός που καθιστά τη διάκριση του Delta ακόμη πιο σημαντική.