kokoras krasatos
clock icon
1:50'

Κόκορας κρασάτος με παραδοσιακά ζυμαρικά

Υλικά

  • 1 Κόκορα Πιερίας Νώμα
  • 500γρ. παραδοσιακά ζυμαρικά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, φρέσκιες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1/3 φλιτζανιού Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 1 ξυλάκι κανέλας, μικρό
  • ΓΑΛΠΟ Tυροκομείο Κεφαλοτύρι αιγόπροβειο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για να συνοδεύσετε ιδανικά τον κόκορα, επιλέξτε παραδοσιακά ζυμαρικά είτε από μικρούς τοπικούς παραγωγούς είτε από γνωστές εταιρίες. Οι χυλοπίτες, τα ματσάτα και τα σκιουφιχτά είναι μερικές καλές επιλογές...

Μια από τις καλύτερες εκδοχές μαγειρέματος του κόκορα είναι με ντομάτα και κόκκινο κρασί.

Πλένετε τον κόκορα και τον κόβετε σε μερίδες. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε τις μερίδες και τις σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.

Ρίχνετε στο ίδιο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σοτάρετε. Βάζετε πάλι τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα και τις γυρίζετε για να αναμιχθούν με το κρεμμύδι.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μερίδες. Τις σιγοβράζετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και ρίχνετε τα ζυμαρικά για να βράσουν (για λίγα λεπτά, ανάλογα με τον τύπο).

Ρίχνετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα και κρατάτε το φαγητό ζεστό. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τον κόκορα και τον κόβετε σε μερίδες. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε τις μερίδες και τις σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ρίχνετε στο ίδιο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σοτάρετε. Βάζετε πάλι τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα και τις γυρίζετε για να αναμιχθούν με το κρεμμύδι.

Βήμα 4

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μερίδες. Τις σιγοβράζετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 5

Βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και ρίχνετε τα ζυμαρικά για να βράσουν (για λίγα λεπτά, ανάλογα με τον τύπο).

Βήμα 6

Ρίχνετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα και κρατάτε το φαγητό ζεστό. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε.