Αχώριστοι οι αδερφοί Λιάκου, ο ένας εσωστρεφής και ο άλλος κοινωνικός, έχουν δημιουργήσει σχολή στην ελληνική εστίαση.
Οι αδερφοί Λιάκου
Γιατί από την ημέρα που εμφανίστηκαν στην αθηναϊκή εστίαση, πριν από 20 χρόνια, διδάσκουν ήθος, πρωτοπορούν και τολμούν.
Έμειναν αμετακίνητοι στις απόψεις τους κι ας χρειάστηκαν δύο χρόνια για να γίνει γνωστό το πρώτο τους εστιατόριο, το Basegrill, στο Περιστέρι. Τόλμησαν συνεργασίες, εμπιστεύθηκαν παραγωγούς, «έφτιαξαν» ονόματα, επένδυσαν σε κτηνοτρόφους που μεγαλώνουν αρχέγονες ελληνικές φυλές ζώων. Μίλησαν πρώτοι για τις ιδιαίτερες κοπές και για τη σημασία της προέλευσης της τροφής. Έχουν τρία καΐκια να ψαρεύουν μόνο για το Τραβόλτα, έναν ορνιθώνα με 3.000 νεαρές κότες που γεννάνε αυγά μόνο για τα Basegrill. Φτιάχνουν αλλαντικά που «κάνουν καλό στην υγεία». Είναι απόλυτα πιστοί στους ανθρώπους τους, επενδύουν στη γνώση και την έρευνα, κάνουν όνειρα, νοιάζονται για το αγροδιατροφικό οικοσύστημα της χώρας. Πραγματικά και όχι για τη μαρκίζα.
Κάθε εστιατορικό τους εγχείρημα αποτελεί σχολή για τους επόμενους.
Δημιούργησαν από κοινού και με τον τρίτο τους αδελφό, τον Γιάννη, τα εστιατόρια Βasegrill Athens (2005) και Basegrill Γλυφάδα (2024), το ψαροφαγικό Travolta (2012). Έδειξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ότι 5 ισχυρές προσωπικότητες μπορούν να βρεθούν στην ίδια κουζίνα, με το Cookoovaya (2014), άνοιξαν το πρώτο Hoocut (2018) με 100% χειροποίητα υλικά, από την πίτα μέχρι τον γύρο, και το Ateno Cook & Deli (2024), με τον Νίκο Καραθάνο, ένα πραγματικό στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας.
Απολαμβάνουν τον σεβασμό διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ χάρις στη φιλοσοφία και τις πρακτικές τους.
Αυτό αποδείχθηκε στο πρώτο GastrosoΦy Fest, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο και όπου, εκτός από τον Massimo Bottura, έναν από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο, ιδιοκτήτη του Osteria Francescana με τρία αστέρια Michelin, συμμετείχαν οι Isabella Poti, Jeremy Chan, Kristian Baumann, Mark Doland, Rene Frank, Π. Γιακαλής, Α. Καραπάνος, Α. Τσιοτίνης, Ν. Καραθάνος και Γκ. Ξενάκης για να αναλύσουν μαζί την έννοια της θρέψης στη γαστρονομία και πώς συνδέεται με τις ελληνικές γεύσεις.
«Δεν είμαι μάγειρας, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, εμένα με ενδιαφέρει και με αφορά κυρίως η τροφή. Η ποιότητά της, από πού έρχεται, πώς παράγεται, πώς βοηθάει την τοπική οικονομία, πώς μας κάνει καλύτερους». Β.Λ. Αρχή ζωής, ασχολίαστη.
Δείτε επίσης
Γιατί είναι σημαντικός ο Έκτορας Μποτρίνι