Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι αλλιώς, σύμφωνα με τη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς.
Υλικά
- 600 γρ. κουνουπίδι, φουντίτσες
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ κουνουπίδι, μπουκετάκια
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ¼ κουνουπίδι
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λάιμ
- 1 κουτ. γλυκού πίκλα τζίντζερ, κομμένη
- 2 κουτ. σούπας εσπρέσο καφέ
- 4 λεπτές φέτες ψωμιού, θρυματισμένες, τηγανισμένες σε 2 κουτ. σούπας βούτυρο
Για 4 άτομα
Για τον πουρέ κουνουπιδιού
Για το ψητό κουνουπίδι
Για το ωμό κουνουπίδι
Για τη σάλτσα σόγιας
Για το τηγανητό ψωμί
Διαδικασία
Βήμα 1
Πουρές: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κουνουπίδι ανακατεύοντας για 10'-12', μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά. Πολτοποιούμε σε μπλέντερ να γίνει λείος πουρές.
Βήμα 2
Ψητό κουνουπίδι: Ανακατεύουμε τα μπουκετάκια με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20', μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 3
Ωμό κουνουπίδι: Τρίβουμε το κουνουπίδι σε τρίφτη ώστε να μοιάζει με ρύζι.
Βήμα 4
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά.
Βήμα 5
Σε κάθε πιάτο βάζουμε 1 κουταλιά πουρέ κουνουπιδιού, λίγο από το ψητό, λίγο από το ωμό, τηγανητό ψωμί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης