Τηγανητές και λαχταριστές τυρόπιτες από την Κρήτη, με τριφτό φύλλο και γέμιση από ξινομυζήθρα. Τυλίγονται απαραιτήτως σε σχήμα που θυμίζει σαρίκι (το παραδοσιακό κρητικό κεφαλομάντιλο), εξ ου και το όνομα τους και σερβίρονται με μέλι.
Υλικά
- 4 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- 1 ποτήρι νερό περίπου
- 3 κουτ. σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
- 3 κουτ. σούπας ρακή
- ελάχιστο αλάτι
- ½ κιλό ξινομυζήθρα
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe για το τηγάνισμα
- Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου Νώμα για να το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το νερό, τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τη ρακή, μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη. Κάνετε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 2
Την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη (ή τη μηχανή των ζυμαρικών). Κόβετε τα φύλλα σε λωρίδες με πλάτος 10εκ. και μήκος 40-45εκ.
Βήμα 3
Με κουταλάκι απλώνετε την ξινομυζήθρα σε όλο το μήκος κάθε λωρίδας. Βρέχετε τις άκρες με νερό και τη διπλώνετε στα δύο ώστε να σχηματιστεί κορδόνι. Αρχίζετε να τυλίγετε το κορδόνι ελικοειδώς από τη μια άκρη σαν σαρίκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και τα υπόλοιπα φύλλα.
Βήμα 4
Τηγανίζετε τις σαρικόπιτες σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 5
Τις σερβίρετε ζεστές και την τελευταία στιγμή τις περιχύνετε με μέλι.